Social Housing Refurbishment in Izegem / Architect Lieven Dejaeghere

© Tim Van de Velde © Tim Van de Velde © Tim Van de Velde © Tim Van de Velde

© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

From the architect. The client is a local social housing company (named Izegemse Bouwmaatschappij), operating in a town with approximately 27.000 inhabitants. The company rents at present about 450 different housing facilities. The company has sold approximately 950 housings in the past.

© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

The core business of the company consists in developing social housing facilities destined for renting at social target groups at lower prices (corresponding Flemish regulations). The project “Heilig Hartschool” is developed for housing single tenants.

© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

The fact that de social housing company works in a local area, creates an intense relationship with the local authority. The idea to transform the old school took place in a common forum, which take place every quarter of a year.

New Houses Floor Plan
New Houses Floor Plan

The “Izegemse Bouwmaatschappij” finds it important challenge that the housing programme offers an added value, not only for the users, but also to the environment.

© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

The project concerns the rezoning of a former school site. The two main wings and the gatehouse on the street side were restored and converted to a total of seventeen social housings.

New Houses Floor Plan
New Houses Floor Plan

On the south east side the estate was further supplemented with five new terraced houses that follow the materiality and volume of the existing school buildings. The central outdoor space was re-proportioned by hardening a part in order to resemble the earlier playground, and furthermore a park has been created.

© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

The school has a great historical value for the town and his “male” inhabitants. The school has also a unique history (f.e. during the Great War). It is very important to preserve that singularity. Maintaining the facades of het buildings is always essential to preserve that singularity.

© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

To conserve the authentic character and the “collective memory” of the school, the supporting walls, the frame-and door openings and the roofs have been kept intact.

Transformated Classrooms Floor Plan
Transformated Classrooms Floor Plan

The rezoning of the school in a residential area prevents the potential need for reallotment. After all, every classroom is rezoned as one residential unit. Just like in former times the classrooms provided access to the playground, the residential units now provide access to the central outdoor space.

© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

The challenges to transform an old location in a place which offers all contemporary comfort for de later users are multiple : implementing housing regulations (f.e. satisfy different requirements), solve technical barriers, developing a common view in relationship with the neighbourhood, financial feasibility, …

© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

With this rezoning we are aiming to preserve the historical nature of the Heilig Hartschool. In order to organize the living units within the classrooms, for example a separate bedroom, a bathroom and a kitchen, we used greenhouse glass walls. These walls provide both a physical and partly visual separation, but ensure that the original classroom as a nicely proportioned space remains palpable and visible.

© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

The idea of the “bring in” project is tot revalue the proposed area as a social lodging-project with a qualitative public space and sufficient possibility of “accessibility”.

© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

Ambitions:

–      Preservation and fortify the spatial quality’s of the exterior and the interior of the former “Heilig Hart School”.
–      The number of houses and housing types must be in proportion to the ability of the site to bear this; there is choosen for one bedroom types in the class-rooms and two bedrooms types at the newly constructed houses.

© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

Source: http://www.archdaily.com/770503/social-housing-refurbishment-in-izegem-architect-lieven-dejaeghere

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s